Je eigen boek uitgeven: handige tips voor de promotie en publiciteit (2024)

Boek verkopen

Jesper

2 reacties

Wanneer je een boek maakt waar je trots op bent, wil je dat met zoveel mogelijk mensen delen. Maar hoe begin je aan die promotie? We zetten de belangrijkste stappen voor jou op een rijtje. Mijnbestseller biedt je de mogelijkheid om je boeksuccesvol te promoten in negen stappen. Doorloop ditstappenplan voor je start aan dit artikel, want hier gaan we dieper in op bepaalde onderdelen.

Social media

Social media kanalen, zoals Facebook, Instagram en Twitter zijn een handig communicatiemiddel voor je lezers. Houd ze op de hoogte over de vorderingen in het schrijven, post quotes en passages uit je boek. Ga op zoek naar veel gebruikte hashtags zoals #schrijversvaninstagram, #dichtersvaninstagram, #boeklezen en #literatuur. In tegenstelling tot wat velen denken, moet je wel degelijk goed nadenken over wat je op je social media plaatst: maak mooie foto’s, denk na over je tekst en zorg voor voldoende variatie in wat je post. Volgers houden van interactie. Doe eens een giveaway of laat je boek achter op een toffe plaats en kondig dit aan op social media. Organiseer je een boekpresentatie? Maak dit op tijd bekend en probeer je lezers te overtuigen om te komen.

Recensies verzamelen

Een boek met veel positieve recensies wordt automatisch meer gelezen. Een groot aantal potentiële lezers zoekt via het internet naar beoordelingen van je boek voor ze het kopen. Zorg ervoor dat lezers voldoende informatie vinden over je boek. Als auteur kun je een recensie-exemplaar opsturen naar potentiële recensenten. Voeg hierbij een begeleidende brief toe die je boek wat meer toelicht. Zo kan de recensent makkelijk beslissen of hij het boek zal lezen. Houd er rekening mee dat niet elke recensent je boek zal willen lezen.

Er zijn heel wat leuke recensiewebsites en –blogs, dus zoek er ééndie bij je past:

Recensiewebsites en -blogs

  • Boekiewoogie: Meerdere gepassioneerde recensenten publiceren wekelijks nieuwe recensies. Ze combinerenelke boekbespreking met leuke weetjes voor de lezer zoals de hoofdpersonages, de sfeer, de schrijfstijl en het aantal pagina’s. Boekiewoogie ontvangt graag romans en Young Adult boeken, maar ze publiceren ook recensies van andere genres.
  • Boeklovers: Ingrid is een veellezer. Op haar blog vind je naast recensies ook leesfragmenten, stukken uit persberichten en verschillende gastrecensies. Ingrid besteedt zowel aandacht aan de auteur, het boek en haar eigen mening. Ze houdt voornamelijk van thrillers, aangrijpende titels, fictie en non-fictie.
  • Books I Care About: Kim post minstens één keer per week een recensie. Elke maand geeft ze een overzicht van de boeken die ze ontvangen heeft. Ze trekt van elk boek een leuke foto en geef je een score op 10. Chicklits, romans, literaire thrillers en boeken met een medisch tintje leest Kim maar al te graag.
  • De Boekenfabriek: Anneke van De Boekenfabriek noemt zichzelf een booknerd. Dat ze veel kennis van boeken heeft, voel je bij het lezen van de recensies: duidelijke informatie en een onderbouwde mening. De Boekenfabriek post elke maandag een nieuwe recensie. Één keer per maand zet Anneke zelf uitgegeven jeugdboeken (van 0 tot 18 jaar) in de spotlight met de rubriek SelfSpot op Nienke’s kinderboekenblog. Thrillers, Young Adult boeken en jeugdboeken leest Anneke met alle plezier.
  • Hoofdstuk 12: Chantal is naast een lezer zelf ook een schrijver. Op haar blog geeft ze schrijftips, leestips, persoonlijke blogs en recensies. Verder kun je bij haar ook terecht voor je manuscriptredactie, handig toch? Haar voorkeur gaat uit naar literaire romans, chicklit en boeken met twaalf hoofdstukken.
  • Ogma: Ogma staat voor de Iers Keltische God van welsprekendheid, poëzie, taal en studie, en ditis waar deze blog om draait: lezen en schrijven. Met meerdere recensenten wordt er om de paar dagen een nieuwe recensie gepost. Detectiveromans, thrillers, romans, fantasy, strips en graphic novels vallen altijd in de smaak, maar bekijk de schrijverspagina om een blogger te vinden die bij jouw genre past.

Recensiewebsites

Naast deze boekenblogs kun je ook recensie-exemplaren opsturen naar grotere websites. Deze websites krijgen dagelijks verschillende exemplaren toegestuurd. Schrijf dus een duidelijke begeleidende brief.

  • Leesclub van Alles: Deze recensiewebsite publiceert recensies over ongeveer elk literair genre. Elke weekdag staat in teken van een ander genre, zo worden er elke vrijdag literaire recensies gepubliceerd.
  • Boekreviews:Boekreviews heeft een vlotte website met, naast recensies, ook auteurpagina’s. Dit geeft lezers een overzicht met andere boeken die ze nog kunnen lezen.Elke recensie toont de leestijd en het aantal lezers.
  • Hebban: Dit is de grootste recensiewebsite in Nederland. De lezer ontdekt makkelijk nieuwe boeken, kan recensies schrijven en deelnemen aan leesclubs. Als auteurop Hebban kan je een auteurspagina koppelen aan je gebruikersaccount en zo je boek toevoegen aan de databank. De redactie aanvaardt boeken met een recensieverzoek, maar kan niet garanderen dat elk boek ook door een recensent gekozen wordt.

Aansluiten bij een community

Naast social media en recensies, is het natuurlijk belangrijk om je boek bij de lezer te krijgen. NBD Biblionstaat in voor het verspreiden van nieuw verschenen titels aan openbare bibliotheken. Om je boek hiervoor in aanmerking te laten komen, kan je kosteloos twee recensie-exemplaren opsturen. Als je boek toch niet geschikt blijkt, stuurtNBD Biblion het binnen enkele weken terug.

Boekhandels benaderen

Natuurlijk wil je graag dat je boek in elke boekhandel in je buurt komt te liggen. Je start best met één boekenwinkel per keer: ga persoonlijk langs, geef een korte uitleg over je boek en neem een eigen exemplaar mee. Een overzicht van de onafhankelijke boekhandels in je buurt vind je makkelijk via Libris.

Wat moet je vooral onthouden uit deze blog? Stel realistische verwachtingen voor jezelf, maak een doordacht promotieplan en bovenal: wees trots op je eigen boek.

Je eigen boek uitgeven: handige tips voor de promotie en publiciteit (2024)
Top Articles
7 Best Behavioral Finance and Investment Psychology Books
Sustainable Finance – Was hat das Finanzsystem mit den Nachhaltigkeitszielen zu tun? - Bundesfinanzministerium - BMF-Monatsbericht Mai 2020
How To Fix Epson Printer Error Code 0x9e
Dairy Queen Lobby Hours
Blorg Body Pillow
Mrh Forum
Barstool Sports Gif
Tlc Africa Deaths 2021
Rochester Ny Missed Connections
OnTrigger Enter, Exit ...
Craigslist Alabama Montgomery
Walmart End Table Lamps
Otterbrook Goldens
Midlife Crisis F95Zone
Find Such That The Following Matrix Is Singular.
Directions To Advance Auto
Vigoro Mulch Safe For Dogs
Drift Boss 911
Kringloopwinkel Second Sale Roosendaal - Leemstraat 4e
A Biomass Pyramid Of An Ecosystem Is Shown.Tertiary ConsumersSecondary ConsumersPrimary ConsumersProducersWhich
Marion City Wide Garage Sale 2023
25 Best Things to Do in Palermo, Sicily (Italy)
Boise Craigslist Cars And Trucks - By Owner
Kirk Franklin Mother Debra Jones Age
A Christmas Horse - Alison Senxation
Watson 853 White Oval
Bend Missed Connections
Planned re-opening of Interchange welcomed - but questions still remain
Craigslist/Phx
Craigslist Cars And Trucks Mcallen
How to Use Craigslist (with Pictures) - wikiHow
Graphic Look Inside Jeffrey Dresser
O'reilly Auto Parts Ozark Distribution Center Stockton Photos
RFK Jr., in Glendale, says he's under investigation for 'collecting a whale specimen'
Adecco Check Stubs
Beth Moore 2023
Garrison Blacksmith's Bench
Ni Hao Kai Lan Rule 34
Jr Miss Naturist Pageant
Afspraak inzien
Jefferson Parish Dump Wall Blvd
Puffco Peak 3 Red Flashes
Zasilacz Dell G3 15 3579
Directions To Advance Auto
5A Division 1 Playoff Bracket
Florida Lottery Claim Appointment
Shipping Container Storage Containers 40'HCs - general for sale - by dealer - craigslist
Mejores páginas para ver deportes gratis y online - VidaBytes
Mikayla Campinos Alive Or Dead
7 Sites to Identify the Owner of a Phone Number
Bunbrat
Cbs Scores Mlb
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5588

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.