Zo maak je runderribben / short ribs op de bbq | Braad Maar Raak (2024)

Iedereen kent spareribs en heeft ze wel een keer gemaakt op de bbq. Lekker naturel of voorzien van een fijne barbecuesaus of zelfgemaakte Coca Colasaus. Simpel om te bereiden en het resultaat is heerlijk bunkeren met het hele gezin. Jong en oud kunnen lekker kluiven en het is dan ook altijd een feestje. Maar wist je dat er nóg een heerlijke soort rib-vlees bestaat om op de barbecue te grillen? Als je op zoek bent naar een heerlijk stukje vlees om te bereiden op de BBQ, dan zijn runderribben, ook wel bekend als short ribs, een geweldige keuze. Maar wat zijn runderribben precies en hoe verschillen ze van spareribs? En nog belangrijker, hoe bereid je ze op de BBQ? Lees verder om alles te weten te komen over dit smakelijke vleesgerecht.

Verschil tussen runderribben / short ribs en spareribs

Spareribs en short ribs lijken behoorlijk veel op elkaar. Het grote verschil is dat spareribs van het varken zijn en short ribs van het rund. Short ribs worden dan ook wel eens runderribben genoemd. Dit zie je ook wel aan het formaat, want het zijn echt forse units. Vuistdik en met een flink bot eraan.

Het is in elk geval vlees dat van de flank van een rund komt. Dit maakt het van zichzelf wat meer ‘werkvlees’, zeker vergeleken met de extreem malse ossenhaas of tournedos. Vrees echter niet, want met goede kwaliteit vlees en een goede bereiding kan je ook met short ribs een heerlijk mals resultaat behalen.

Zo maak je runderribben / short ribs op de bbq | Braad Maar Raak (2)

Short ribs op de bbq

De bereiding van short ribs is misschien iets minder dummy proof dan spareribs. Die laatste kan je bijna niet te gaar grillen en levert vrijwel altijd een fall off the bone gerecht op. Bedenk wel dat je met short ribs te maken hebt met rundvlees. Dat heeft namelijk ook effect op de manier van bereiden.

Short ribs op de bbq kan je op twee manieren bereiden: low&slow of als een steak. Bij de low&slow manier ga je, net als met verse spareribs, grillen met indirecte hitte. Dit levert een mooi stuk vlees op, maar het is behoorlijk arbeidsintensief en daarmee niet voor iedereen de beste oplossing. Net zoals dat er recepten zijn om het vlees te bereiden in een smoker. Het is zeker het proberen waard om eens met diverse soorten rookhout aan de slag te gaan. Dat maakt het alleen minder geschikt voor een gemiddeld avondje grillen, waarbij je niet anderhalf uur wilt wachten op een volgend stuk vlees.

Klaar binnen 10 minuten

Wij zijn fan van de snellere manier. Short ribs is rundvlees, dus je kunt dit gerecht ook prima bereiden alsof je een steak gaat grillen. Voorwaarde is wel dat je een fijne kernthermometer gebruikt, om te voorkomen dat het vlees te gaar en taai wordt. Mik voor medium-rare short ribs op een kerntemperatuur van zo’n 50 tot 52 graden. Ga liever iets lager dan hoger qua temperatuur, want net zoals bij steaks is een meer rosé resultaat vaak het lekkerst.

Als je direct boven de kolen gaat grillen ben je op deze manier snel klaar. Vaak al wel binnen 10 minuten. Een alternatief is nog de reversed searing methode: eerst op een indirecte zone langzaam laten garen en daarna nog even ‘af grillen’ boven de kolen. Dit is een fijne optie om zeker te weten dat je een gelijkmatige garing hebt en het duurt ook weer niet heel veel langer dan alleen maar boven de kolen grillen.

Een mooie video over het grillen van short ribs kan je vinden op het YouTube kanaal van Sam the Cooking Guy. Echt een aanrader om eens te checken!

Marineren of niet?

Hoewel short ribs van zichzelf heerlijk smaken, kan je overwegen om ze voor het grillen even te marineren. Het is echt geen must, maar met een fijne marinade kan je wel verrassend lekkere smaaksensaties bereiken.

Een simpele maar heerlijke marinade die perfect past bij dit gerecht is een zoete ui-marinade. Gevonden via de smakelijke website bonappetit.com. Deze marinade maak je met weinig ingrediënten en voegt toch heel veel smaak toe. Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 zoete ui, grof gehakt
  • 2 eetlepels (licht)bruine suiker
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfolie

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een stevige zak, bijvoorbeeld een grote ziplock. Smeer de short ribs in met wat zout en peper en stop ze bij de marinade in de zak. Leg het vervolgens minstens een half uur in de koelkast. Langer marineren tot zo’n twee uur mag zeker.

Kies vervolgens je favoriete bereiding, langzaam of juist wat sneller, en vergeet vooral niet te genieten. Eet smakelijk!

Zo maak je runderribben / short ribs op de bbq | Braad Maar Raak (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6401

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.